athensfashionclub.com

orangegrove

Η Σχολή Μόδας AthensFashionClub πάει Πανεπιστήμιο!

Η Σχολή Μόδας AthensFashionClub και η Θερμοκοιτίδα “The Fashion Gate” υποστηρικτής στον 4ο επιχειρηματικό διαγωνισμό ΕΑΠ-ΤΕΙΔΕ «Ανοικτοί Επιχειρηματικοί Ορίζοντες»

Πως διαμορφώνεται το τοπίο της επιχειρηματικότητας στον τομέα της μόδας και τι ευκαιρίες έχει ένα νέο fashion brand να δικτυωθεί και να κατακτήσει τη σκηνή της μόδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

Με μία εμπνευσμένη ομιλία πάνω σε αυτή τη θεματική, η Σχεδιάστρια Μόδας και Ιδρύτρια της Σχολής Μόδας AthensFashionClub και της 1ης Θερμοκοιτίδας Μόδας στην Ελλάδα “The Fashion Gate”, Μαρία Βυτινίδου, συνεπήρε το ακροατήριο που παρακολούθησε την ημερίδα με τίτλο: «Ανοικτοί Επιχειρηματικοί Ορίζοντες και Καινοτομική Επιχειρηματικότητα στον Ακαδημαϊκό Χώρο», στο πλαίσιο του 4ου Επιχειρηματικού Διαγωνισμού ΕΑΠ-ΤΕΙΔΕ «Ανοικτοί Επιχειρηματικοί Ορίζοντες».

Την ημερίδα διοργάνωσε το Γραφείο Υποστήριξης Ερευνών του ΕΛΚΕ ΕΑΠ και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στις εγκαταστάσεις του ΕΑΠ στην Αθήνα – Γραβιάς 4-6, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018.

Ως βασικός υποστηρικτής του διαγωνισμού, η Σχολή Μόδας AthensFashionClub παρουσίασε τις δράσεις της, που προωθούν την επιχειρηματική κινητικότητα και την καινοτομία στον κλάδο της μόδας. Aναλύοντας βασικές αρχές του Fashion Design and Business, η διακεκριμένη από την Vogue Italia Σχεδιάστρια και Ιδρύτρια της Σχολής, είχε στόχο να δώσει ερεθίσματα και λόγους για τους οποίους αξίζει σήμερα ένας νέος να στραφεί στην επιχειρηματικότητα, να θέσει τις ιδέες του επί τάπητος, να στήσει ένα επιτυχημένο Βusiness Canvas Model και τέλος να δώσει ζωή στην επιχείρησή του.

Το όραμα της Σχολής ενισχύεται μέσω της δράσης της 1ης και μοναδικής πανελλαδικά Θερμοκοιτίδας Μόδας, «The Fashion Gate», που είναι επικεντρωμένη στην εκπαίδευση ανερχόμενων σχεδιαστών τόσο σχεδιαστικά, ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους collections, αλλά κυρίως επιχειρηματικά ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν τη δημιουργία του δικού τους fashion brand από την βάση της ίδρυσης της επιχείρησης ως τις μετέπειτα ενέργειες marketing, προώθησης, κοστολόγησης, επέκτασης στο εξωτερικό.

Στόχος της καινοτόμας δομής είναι να βγάλει στην αγορά έτοιμους σχεδιαστές που όχι μόνο θα έχουν να παρουσιάσουν τις δικές τους ολοκληρωμένες συλλογές, αλλά θα μπορούν και να τις αναδείξουν μέσω μία υγιούς επιχειρηματικής πρότασης με εξωστρεφές προφίλ.

Η κ. Βυτινίδου, αναφερόμενη στις δεξιότητες που απαιτούνται για να γίνει κάποιος επιτυχημένος επιχειρηματίας, έκανε τη διάκριση μεταξύ μάρκετινγκ και επιχειρηματικότητας και είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε παρατηρήσει επανηλειμμένως ότι οι νέοι σχεδιαστές παρακολουθούν σεμινάρια μάρκετινγκ νομίζοντας ότι με τις θεωρίες θα χτίσουν μία βιώσιμη επιχείρηση και το δικό τους brand. Η αλήθεια είναι ότι για να δημιουργηθεί μία επιχείρηση και ένα brand απαιτείται σοβαρός επιχειρηματικός σχεδιασμός, δηλαδή, δημιουργία του Business Canvas Model με αληθινή υπόσταση και δεδομένα που οδηγούν σε κερδοφορία. Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, χρειάζεται μελέτη, η οποία απαιτεί έναν επαρκή χρονικό ορίζοντα που δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 6 μήνες. Το μάρκετινγκ αποτελεί ένα 10% της συνολικής επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία ενός brand. Χωρίς δυνατά θεμέλια, όπως περιγραφή του value proposition, segmentation στην αγορά, κοστολόγηση προϊόντων και προβλέψεις εσόδων, το όλο εγχείρημα καταλήγει ως ένα πολύ glamorous illustration μόδας».

Οι συγκεκριμένες θεματικές προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον του ενθουσιώδους κοινού, που στα μάτια της Μαρίας Βυτινίδου και της επιτυχημένης σχεδιαστικής κι επιχειρηματικής της πορείας έβλεπαν τους εαυτούς τους ως εν δυνάμει – μελλοντικούς επιχειρηματίες.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η συλλογή ενδυμάτων Φορέσιμης Τεχνολογίας (Wearable Technology) που αποτελούν το επόμενο βήμα της μόδας παγκοσμίως και έχει ήδη μαγνητίσει τα βλέμματα στις διεθνείς εκθέσεις μόδας που έχει παρουσιαστεί. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η παρουσίαση των ενδυμάτων και της καινοτομίας της στην 83η ΔΕΘ, που ως μοναδική προσκεκλημένη από το χώρο της μόδας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, κέρδισε της προσοχής επιστημόνων από διεθνή ερευνητικά κέντρα, προσώπων της πολιτικής σκηνής, αλλά και των media. Το κοινό της ημερίδας, γεμάτο απορίες, προσέγγισε την ιδρύτρια της Σχολής θέλοντας να μάθουν περισσότερα για τη δυναμική αυτής της συλλογής, τις προδιαγραφές για μαζική παραγωγή, αλλά και τις προοπτικές της στη διεθνή αγορά.

Θεόδωρος Βαγενάς & Μαρία Βυτινίδου

Η Σχολή Μόδας ευχαριστεί θερμά τους Θεόδωρο Βαγενά από το Γραφείο Υποστήριξης Ερευνών ΕΛΚΕ -ΕΑΠ και τον Δημοσθένη Σαμαρά, Αν. Προϊστάμενο ΕΛΚΕ-ΕΑΠ για την όμορφη πρωτοβουλία της συνεργασίας και τη διοργάνωση του διαγωνισμού. Η εξαιρετική δουλειά επιτελείται με μεγάλη επιτυχία, για 4η συνεχή χρονιά κι εμείς είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που είμαστε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας.

Leave a Comment

Facebook IconYouTube IconTwitter IconΗ σελίδα μας στο tumblrΗ σελίδα μας στο tumblrΗ σελίδα μας στο tumblrΗ σελίδα μας στο tumblr