athensfashionclub.com

orangegrove

Η νανοτεχνολογία πάει …πασαρέλα !

Nanotexnology2013 ΕLEFTHEROS TYPOS / JULY 2013

Nanotexnology 2013: Η νανοτεχνολογία πάει… πασαρέλα

Νυφικά με… λαμπτήρες που αλλάζουν χρώμα, ειδικές θερμαινόμενες στολές για σκιέρ και «hi-tech» περιβολές που θα φωτίζουν τους τροχονόμους τις βραδινές ώρες, ενώ αυτοί κινούνται για να ρυθμίσουν την κυκλοφορία, είναι ορισμένα μόνο από τα ρούχα που οραματίζονται οι Έλληνες σχεδιαστές για το μέλλον. Τουλάχιστον, έτσι ισχυρίζονται οι πρωτοπόροι μόδιστροι της εταιρίας «Athens Fashion Club», οι οποίοι κατάφεραν να «παντρέψουν» την νανοτεχνολογία με την υψηλή ραπτική, παρουσιάζοντας καινοτόμα ενδύματα στα πλαίσια του πολυγεγονότος «Nanotexnology 2013» που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εφαρμογές της τεχνολογίας των οργανικών και εκτυπώμενων ηλεκτρονικών στα βιομηχανικά προϊόντα θα δημιουργήσουν νέες τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό  την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων διεθνώς. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι Έλληνες σχεδιαστές, οι οποίοι εμφανίζονται έτοιμοι να εισέλθουν σ’ αυτήν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά. «Θα μπορούμε να σχεδιάσουμε και να βγάλουμε στην αγορά, ειδικές στολές για σκιέρ, οι οποίοι χρειάζονται θέρμανση, ή να φτιάξουμε άλλες για όσους κινούνται σε ιδιαίτερα θερμά κλίματα και… ποθούν τις ιδιότητες της ψύξης. Μεταξύ άλλων, με τα καινούρια καινοτόμα εκτυπωμένα οργανικά ηλεκτρονικά, μπορούν να φτιαχτούν ειδικές στολές για το δυναμικό της τροχαίας, έτσι ώστε να φωτίζουν το βράδυ, χωρίς να απαιτείται να κάνουν πολλές κινήσεις», λέει η κ. Μαρία Βυτινίδου, ιδιοκτήτρια της Αthens Fashion Club, που είναι η πρώτη επιχείρηση υπηρεσίας μόδας και σχολή design στη χώρα μας. Στο περίπτερο του Εργαστηρίου «LTFN» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται εντός του χώρου όπου διεξάγεται το Nanotexnology 2013, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα νυφικό με ενσωματωμένη την τεχνολογία των LED, καθώς και ένα φόρεμα εμπνευσμένο από τη Μινωική εποχή, το οποίο έχει σχεδιαστεί αξιοποιώντας εκτυπωμένα οργανικά ηλεκτρονικά.

 

Παράλληλα, η κ. Βυτινίδου επισημαίνει ότι η σχολή συνεργάζεται με καινοτόμους designers στο χώρο της τεχνολογίας, για τους οποίους οι Έλληνες σχεδιαστές δημιουργούν ενδύματα βασισμένα στο χώρο των εκτυπωμένων οργανικών ηλεκτρονικών. Τα ρούχα αυτά, ωστόσο, δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά, αλλά αναμένεται να λανσαριστούν πολύ σύντομα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, οι εμπορικές εφαρμογές της νανοτεχνολογίας σε τομείς τηςεπικοινωνίας, της ενημέρωσης, της παραγωγής ενέργειας, του φωτισμού και της μόδας, αναμένονται να φθάσουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015 και τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.

 

Νανοτύπος: Άλλες εφαρμογές νανοδομών

Λύση στο πρόβλημα της σκόνης που επικάθεται πάνω στα φωτοβολταϊκά πάνελ έδωσε η εταιρία «Νανοτύπος», με την βοήθεια του… νούφαρου! Οι ερευνητές της επιχείρησης του 36χρονου Νίκου Κεχαγιά, κατάφεραν να «αντιγράψουν» τη μοναδική ιδιότητα των νανοδομών των φύλλων του συγκεκριμένου υδρόβιου φυτού, η οποία αποτρέπει το νερό και τη σκόνη να επικαθήσουν στην επιφάνειά τους. Έτσι, οι ειδικοί μπορούν να εφαρμόσουν τις νανοδομές αυτές για να απομακρύνουν τη σκόνη και τη βροχή από τα φωτοβολταϊκά πάνελ, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή απόδοσή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να σημειώνονται ενεργειακές απώλειες.

 

Μεταξύ άλλων, η Νανότυπος, που μετρά σήμερα ένα χρόνο ζωής, μπορεί να εφαρμόσει αντίστοιχη νανοτεχνολογία για να δημιουργήσει αντανακλαστικές επιφάνειες ή για να «αποτυπώσει» φαινόμενα που βλέπουμε στη φύση. Οι ερευνητές, δηλαδή, μπορούν να εφαρμόσουν νανοδομές, τόσο στο ταμπλό του αυτοκινήτου, το οποίο δεν θα αντανακλά το φως στο παρμπρίζ προκαλώντας «τύφλωση» στον οδηγό, όσο και σε μηχανισμούς που θα μιμούνται τα εξωτικά χρώματα των φτερών της πεταλούδας. Παράλληλα, η εταιρία κατασκευάζει ολογράμματα υψηλής ασφαλείας, τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν μορφοποίηση λογοτύπου και να φέρουν πληροφορία για το προϊόν, η οποία θα είναι αναγνώσιμη μόνο με ειδικό οπτικό ολογραφικό κλειδί που θα δίνεται ανά χρήστη, καθώς και νανο-οπτικά πρότυπα, τα οποία εφαρμόζονται για την αισθητική μορφοποίηση των προϊόντων με ειδικούς χρωματισμούς και εφέ.

 

Τέλος, ο κ. Κεχαγιάς, που είναι και διευθυντής του εργαστηρίου νανοκατασκευών στο Καταλανικό Ινστιτούτο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας στην Βαρκελώνη, εκμυστηρεύτηκε ότι η μεγαλύτερη εταιρία Labelling, θέλει και πρόκειται να βγάλει τατουάζ σε γιαούρτια, το οποίο θα μπορεί να τοποθετεί ένα παιδάκι στο χέρι του, και καθώς θα ξύνεται θα λειτουργεί ως αντικουνουπικό, ενώ σημείωσε ότι μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής απορρυπαντικών, σύντομα θα κυκλοφορήσει νέο προϊόν με νανοσφαιρίδια, τα οποία έχουν την ιδιότητα με την τριβή στο ανθρώπινο σώμα να απελευθερώνουν… ευωδιές.

 

Παναγιώτης Μαυραγάνης | Panayiotis Mavraganis

Άγγελος Αγγελίδης | Aggelos Aggelidis

πηγή: http://panayiotismavraganis.blogspot.gr/2013/07/nanotexnology-2013.html

Leave a Comment

Facebook IconYouTube IconTwitter IconΗ σελίδα μας στο tumblrΗ σελίδα μας στο tumblrΗ σελίδα μας στο tumblrΗ σελίδα μας στο tumblr