athensfashionclub.com

orangegrove

Oμιλία της Σχεδιάστριας Βυτινίδου Μαρίας στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων

Στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων, με θέμα «Παραδοσιακές φορεσιές και σύγχρονη μόδα», συμμετείχαν  με ανακοινώσεις τους διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί- ερευνητές,  δημοσιογράφοι για θέματα Μόδας, επιχειρηματίες,  σχεδιαστές μόδας και ενδυματολογίας μεταξύ των οποίων η σχεδιάστρια και ιδιοκτήτρια της σχολής  ΑthensFashionClub, κα Βυτινίδου Μαρία.

Το Συνέδριο συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, αφού συμμετείχαν  380 σύνεδροι-πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων από κάθε γωνιά της ελληνικής γης, όπου λειτουργεί Λύκειο των Ελληνίδων  καθώς και από Λύκεια της Ευρώπης, της Βοστώνης και της Αυστραλίας.

Η Σχεδιάστρια και Ιδιοκτήτρια της Σχολής Μόδας AthensFashionClub, Mαρία Βυτινίδου, πραγματοποιώντας  την ομιλία της ένωσε την παράδοση της Κρήτης με το σύγχρονο design μέσα από Συλλογές με υφαντά και έμπνευση από τους Μίνωες.

Στην 3η και 2η χιλιετία π.Χ. ο πολιτισμός στην Κρήτη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο κοινωνικής, οικονομικής οργάνωσης και καλλιτεχνικής παραγωγής γνωστός με το όνομα «Μινωϊκός Πολιτισμός». Αναμφισβήτητα, ως ο πρώτος πολιτισμός επί ευρωπαϊκού εδάφους, μας άφησε πολλά θαυμαστά ευρύματα από κοσμήματα, κεραμικά και τοιχογραφίες που περιέγραφαν την καθημερινότητα τους, τις τελετουργίες τους και φυσικά την ζωή στο παλάτι της Κνωσσού.
Η γυναικεία ενδυμασία τους παρουσιάζεται πλούσια σε χρώματα, μοτίβα και πολλαπλά επίπεδα με αποτέλεσμα να αποτελεί αντικείμενο έμπνευσης και θαυμασμού για πολλούς καταξιωμένους σχεδιαστές μόδας στην σύγχρονη εποχή. Από τα κείμενα της εποχής, αποδεικνύεται ότι το μαλλί ήταν το συνηθέστερο υλικό για την κατασκευή της ενδυμασίας, και βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Κρήτης, ενώ η υφαντουργία ήταν από τις κύριες βιοτεχνίες της μινωϊκής εποχής. Η εκπαίδευση στην υφαντική και στην επεξεργασία του μαλλιού ήταν εξαιρετικά σημαντική για τους Μινωϊτες, καθώς από την μία στόχευαν στην αύξηση της παραγωγής και από την άλλη στην βελτίωση της ποιότητας.
Η κρητική παραδοσιακή ενδυμασία αποτελεί μία εξελιγμένη μορφή της Μινωϊκής ενδυμασίας και διατηρεί τον πλούσιο χαρακτήρα της σε κεντήματα και υφαντά σχέδια.